HTML

A negyvenéves férfi

szövegek, versek, én magam

Friss topikok

  • Kollarik: @Foxglove: Köszönöm szépen :) (2015.04.01. 19:43) vers
  • Kollarik: @Foxglove: ;) (2015.02.03. 06:44) Felolvasás
  • Foxglove: Kár, mert lehet, hogy Álomkórásszal közben izgalmas dolgok történnek a Franzstadtban. :( (2015.01.23. 19:31) pár beszéd
  • Kollarik: @Foxglove: Boldog új évet neked is, Foxi! :) (2014.12.31. 23:11) BÚÉK
  • Foxglove: Javíthatatlan vagyok, nem? Akkor viszont: boldog karácsonyt! :) (2014.12.21. 20:24) karácsony

Címkék

Álomkórász

2013.09.30. 17:48 Kollarik

78.

 

Ezek a mesék a kezdeti idők felolvasásait helyettesítették, amikor a férfi, aki szerelmes volt a saját hangjába, elalvás előtt egy-egy regényfejezettel vagy novellával ringatta álomba a feleségét. Akkoriban tényleg volt a hangjának varázsa, amellyel hatni tudott rá, ahogy testének és szellemének minden egyes megnyilvánulásával hatott. Nem más ez, mint puszta kémiai hatás, amely bizonyos ingerszükséglet miatt az agyban az erre érzékeny embereknél kiváltódik. A nőnek akkor erre volt szüksége, mert ezek az ingerek megszűntek létezni a korábbi kapcsolatában, a koffeinmentes kávé megszokása már kezdett kevéssé válni számára, szervezete valódi függőségre vágyott. Ez így persze túl steril, s mint minden tudományos megállapítás egyoldalú. A tudománynak mindenre van magyarázata, amire pedig nincs, arról olyan tudományos pedantériával hallgat, mintha a hallgatás lenne a magyarázat. A szerelemre nincs magyarázat, hiába tudjuk működését kémiai szinten diagnosztizálni. A szerelemben igenis tükröződik valami a lélekből, ha megfoghatatlanul is, tudománytalanul. A nő azért szeretett bele a férjébe, mert kifáradt az előző párkapcsolata, és alkatilag szüksége volt egy újra, különben elszáradt volna, mint egy locsolatlan növény. A férfi azért szeretett bele a nőbe, mert évek óta egyedül élt, és úgy ápolta magában egy új párkapcsolat vágyát, ahogy magányos emberek a féltett szobanövényeiket. Ez így lélektanilag megmagyarázható. De arra nincs magyarázat, hogy miért éppen egymásban találták meg azt, amit (vagy akit!) kerestek. Mert a férfinak olyan hangja volt felolvasás közben, mint egy vidéki művelődési házakban versösszeállításokkal haknizó fővárosi színésznek. Igen, de a színészbe mégsem szeretett volna bele a nő. Mert a nő egyik metszőfoga egy gyermekkori baleset következtében műfog volt, ami sajátos bájt kölcsönzött a nevetésének. Igen, de másnál ezt a férfi egyszerű foghibának tartotta volna. Kémia. Igen, de… Igen. De. Amire nincsen magyarázat, azt magyarázat nélkül kell elfogadni, mint bizonyos természetfölöttinek vélt, vagyis a természet valódi jellegéhez tartozó jelenségeket.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kollarik.blog.hu/api/trackback/id/tr545541758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

septimus 2013.09.30. 21:39:40

hehe, nem kezd ez a történet kicsit túlságosan életszagú lenni? :) épp dicsérni akartam az előzőeket, mert állati érdekes volt megfigyelni, ahogy az irodalom egy ilyen, az életben valószínűleg eléggé zseb-végzetasszonyát is egy egészen drámai hősnővé bír tenni. de most már tényleg nem tudok elvonatkoztatni ezektől a nem is tudom milyen, demisztifikáló részletektől :)

septimus 2013.09.30. 21:45:34

ja és még az jutott eszembe, hogy szerintem a kedves álomkórász úr inkább nyert, mint vesztett ezen a szomorú ügyön, ugyanis eszméletlen jókat ír mostanság, míg ha minden maradt volna a régiben, csak főzikélhetné a krumplilevest az asszonynak esténként, és írogathatna az asztalfióknak :) de tudom, hogy sekélyes vagyok, és különben is megint keverem a fikciót meg valóságot meg lírai ént, meg franc tudja mit még, aminthogy az nyilván ismét az orrom alá is lesz dörgölve perceken belül :p

Kollarik 2013.10.01. 06:31:19

@septimus: :D dehogy dörgölök én bármit is, drága Septimus (max. a lírai ént, akinek semmi köze Álomkórászhoz, annál több a blogon is publikált versekhez), beszívom csupán az életszagú irodalom fanyar illatát, és örvendezek Álomkórász sikerén, aki szakácsból íróvá avanzsált :)
süti beállítások módosítása