HTML

A negyvenéves férfi

szövegek, versek, én magam

Friss topikok

  • Kollarik: @Foxglove: Köszönöm szépen :) (2015.04.01. 19:43) vers
  • Kollarik: @Foxglove: ;) (2015.02.03. 06:44) Felolvasás
  • Foxglove: Kár, mert lehet, hogy Álomkórásszal közben izgalmas dolgok történnek a Franzstadtban. :( (2015.01.23. 19:31) pár beszéd
  • Kollarik: @Foxglove: Boldog új évet neked is, Foxi! :) (2014.12.31. 23:11) BÚÉK
  • Foxglove: Javíthatatlan vagyok, nem? Akkor viszont: boldog karácsonyt! :) (2014.12.21. 20:24) karácsony

Címkék

Lyon

2014.08.24. 09:30 Kollarik

11.

Voltaképpen itt kezdődik Lyon, a valódi, a megírandó. Az, amelyik nincs egy útikönyvben, sőt semmilyen más könyvben sem. Az a Lyon, amelynek csak úgy van köze a Fourvière domb római színházához vagy a régi negyed gótikus házaihoz és kisvendéglőihez, ahogy az ember élete során találkozik sok mindenkivel, akik elhaladnak mellette az úton, még szóba is elegyedik velük (szép pillanatokat töltöttem el a színház lépcsőin és a bouchonokban quenelle de brochet-t, vagyis csukás felfújtat és tablier de sapeur-t, egyfajta bundázott pacalt kóstolgatva), de aztán ki-ki megy tovább, s a találkozások csak futó emléket hagynak maguk után. Így maradt meg bennem kósza emlékfoszlányok formájában minden, ami a szó valódi értelmében látnivaló Lyonban, városrészek, templomok, hidak, terek, utcák és üzletek, mindaz, amitől Lyon Lyon, a világ jelentős nagyvárosainak egyike. De amitől Lyon a világ legszebb városa, és amit kizárólag én tudhatok ilyen formában, az nem nevesíthető látnivalókban, csak egykori hangulatok mindennél erősebb emlékében. Ezeknek az emlékképeknek is Lyon a neve, de csak úgy, ahogy minden fogalmat meg kell nevezni ahhoz, hogy kézzelfoghatóvá váljék a tárgyi világban, s ahogy több embert is hívhatnak Jánosnak vagy akár Szabó Ádámnak, ezek az emberek mégsem azonosak egymással, mi több csak véletlenszerűen hasonlítanak egymásra. Az én Lyonom minden nevesíthető látványosságával együtt is csak annyiban hasonlít az útikönyvek vagy más emberek Lyonjára, hogy a Földnek azonos pontjára esik, bár – teszem hozzá – valójában földrajzi koordinátái elsősorban bennem, s nem Franciaország Rhône-Alpes régiójában keresendők.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kollarik.blog.hu/api/trackback/id/tr16630433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása