HTML

A negyvenéves férfi

szövegek, versek, én magam

Friss topikok

  • Kollarik: @Foxglove: Köszönöm szépen :) (2015.04.01. 19:43) vers
  • Kollarik: @Foxglove: ;) (2015.02.03. 06:44) Felolvasás
  • Foxglove: Kár, mert lehet, hogy Álomkórásszal közben izgalmas dolgok történnek a Franzstadtban. :( (2015.01.23. 19:31) pár beszéd
  • Kollarik: @Foxglove: Boldog új évet neked is, Foxi! :) (2014.12.31. 23:11) BÚÉK
  • Foxglove: Javíthatatlan vagyok, nem? Akkor viszont: boldog karácsonyt! :) (2014.12.21. 20:24) karácsony

Címkék

A negyvenéves férfi

2012.07.07. 09:52 Kollarik

A negyvenéves férfi naplója


"Ostobaságot követne el az író, ha azt akarná bebeszélni olvasójának, hogy regényalakjai valóban éltek." (Kundera) A regényalakok sohasem "éltek", akkor sem, ha léteztek olyan valós személyek vagy  valós élethelyzetek, akikből és amelyekből megalkotójuk az ihletet merítette. A regény akkor is fikció, ha nem "kitalált" történet, kapcsolat regényszereplők, regényhelyzetek és valóságos személyek, valóságos élethelyzetek között akkor is a "véletlen műve", ha jól informált olvasók egy része fölismerni véli a regény mögött a valóságot. Ahogy a festő új világot hoz létre a vásznon a valóságos világ kellékeiből, úgy az író új valóságot teremt írásában egy létező valóság alkatrészeiből. Hogyha nem, akkor nem író, hanem publicista, krónikás, dokumentarista, vagy bármi más. Aki ezt nem érti, az irodalmat nem érti.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kollarik.blog.hu/api/trackback/id/tr564634305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thyme 2012.07.09. 08:05:28

Az olvasóknak sose kellett érteniük az irodalmat, csak papíralapú könyvek esetében nem derült ki, hogy értik vagy sem, megvették a könyvet, elolvasták, és gondoltak, amit gondoltak. A blog olvasói közül néhányan azonban megírják, mi jut eszükbe az egyes szövegekről: benfenteskedő, okoskodó, szépelgő, vagy éppen butuska gondolatok, amelyeket -magamból kiindulva- nem biztos, hogy nagyon fontosnak tartanak, de mivel a komment megírása semmi erőfeszítést nem igényel, beírják. Az már csak a bónusz, ha ezek után az író így vagy úgy, reagál erre, hát még ha úgy érzik, a történet olyan fordulatot vesz, amit ők sugalltak, azaz befolyásuk van az alakulására. Kérdés, hogy a kommentek, az olvasók megnyilatkozásai komnstruktív részei a műfajnak vagy az író esetlegesnek tekinti őket (abból kiindulva, hogy nyilván többen és többször olvasnak, mint ahány beírás születik), és hatásukra semmin sem változtat, a történet vagy a közölnivaló, ami különféle szövegekbő áll össze, készen áll a fejében, mint tartalmában, mind technikai megvalósulásában. Kérdés, hogy blog-e a blog, ha senki sem kommentel?

Kollarik 2012.07.09. 09:25:37

@Thyme: Nem ártana, ha minél több olvasó értené az irodalmat. "A rossz könyvek tanították meg hazudni a nőket." (Szindbád hazamegy) Ha minél több olvasó értené az irodalmat, annál többen tudnák, mi a jó könyv (s talán kevesebben hazudnának - nem csak nők). Személy szerint örülök, ha valaki kommentál, de ez nem befolyásolja a szövegeimet (különösen, ha már elkészült szöveg posztolásáról van szó). A blog nekem publikációs forma, de egyben "író-olvasó találkozó is", épp a kommentek miatt. Soha nem voltam annyira közel az olvasóimhoz, mint ebben a blogban, illetve másféle közelség ez, olyan, amit nem (vagy másként) befolyásol a személyes kapcsolat.
süti beállítások módosítása