HTML

A negyvenéves férfi

szövegek, versek, én magam

Friss topikok

  • Kollarik: @Foxglove: Köszönöm szépen :) (2015.04.01. 19:43) vers
  • Kollarik: @Foxglove: ;) (2015.02.03. 06:44) Felolvasás
  • Foxglove: Kár, mert lehet, hogy Álomkórásszal közben izgalmas dolgok történnek a Franzstadtban. :( (2015.01.23. 19:31) pár beszéd
  • Kollarik: @Foxglove: Boldog új évet neked is, Foxi! :) (2014.12.31. 23:11) BÚÉK
  • Foxglove: Javíthatatlan vagyok, nem? Akkor viszont: boldog karácsonyt! :) (2014.12.21. 20:24) karácsony

Címkék

A negyvenéves férfi

2012.11.16. 08:34 Kollarik

Bolognai emlék

Bolognába vasárnap este érkeztünk. November volt, köd volt, nyirkos hideg volt, s mégis mindennel együtt Itália volt, Bologna volt. A szállásunktól néhány lépésre a Basilica di Santo Stefano. A három templomból és kolostorból egybeépített bazilika, melynek legősibb része az V. századból való, de a legújabb is a XIII. századból.

            Egyik templomrészből a másikba bolyongtunk át, románkori szoborfejek meredtek ránk, tekintetükben a megkövült idővel, gótikus ívek alatt haladtunk el, melyek a helyenkénti megvilágításból úgy tűntek elő, mintha az évszázadok mélyének sötétjéből kandikálnának felénk. A három templom közti udvaron hatalmas márványtál emelkedett, egy longobárd király ajándéka, a néphit szerint az edény, melyben Pilátus mosta kezeit. És bárhova léptünk is, bármely terembe tértünk, mindent áthatott egy nem túl hangos, ám annál intenzívebb énekszó, a vasárnap esti litániáé, mely az egyik eldugott kápolnából szűrődött elő.

            Az egészben volt valami mélységes misztikum, melynek hatására az emberben felvetődött a kérdés, ami nem is kérdés volt, inkább egy bizonytalanságában is bizonyos állítás lehetősége. E mögött a misztikum mögött, ami egyszerre az építészeti csoda, a halk, mégis átható énekszó és a vasárnap esti templombelső, mely a sötétséget apró részletekre szabdaló helyi megvilágításban tárul fel – e mögött a misztikum mögött tényleg van valami?  Vagy pusztán az ember alkotása és a természeti jelenségek összjátéka az egész?

            Másnap reggel visszamenve, nappali fényben konstatálhattuk: a misztikum az ember képzeletének műve. Ha van valami, független a misztikumtól, a vasárnap esti homálytól, sőt magától a nappali fénytől.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kollarik.blog.hu/api/trackback/id/tr964909700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása